Piškot
16. 1. 2012
Základní recept na piškot (dorty, řezy, podklady moučníků)
Kolik váží vejce ve skořápce (zvážíme právě ten počet vajec, která chceme použít), tolik navážíme cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítáme 2 lžíce horké vody. Šleháme žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušleháme sníh z bílků a střídavě s moukou vmícháváme do pěny.
Obměny: piškot můžeme připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce.
Dávky těsta: na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou), z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění; kulatá dortová forma 26 cm – těsto ze 6 vajec, forma 30 cm – těsto z 8 vajec
Základní recept na roládu
5 vajec
5 lžic cukru moučky
2 lžíce vody
5 lžic mouky polohrubé
špetka prášku do pečiva
Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme sníh, do něhož dobře zašleháme moučkový cukr. Žloutky smícháme s vodou a zašleháme krátce do sněhu. Mouku s práškem do pečiva prosejeme a lehce vmícháme do vaječné hmoty. Upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem do růžova. Ještě teplou roládu na 1 minutu svineme i s papírem, pak necháme plát dokonale vychladnout a stáhneme papír.
Obměny: ořechová – 2 lžíce mouky, 3 lžíce ořechů; kakaová – 4 lžíce mouky, 1 lžíce kakaa; kokosová – 3 lžíce mouky, 2 lžíce kokosu, kávová – místo 2 lžic vody dáme 2 lžíce silné kávy
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář